Archivalia bij 1612-02 Bruylofts-gedicht

 

Adri Markus

Dus wy u wenschen veel ghelucx1

 

Als hartje zomer David Wachtendonck op 29 juli 1612 zijn bruid Debora Nanning in de armen sluit, heeft geen van de bruiloftsgasten, noch het bruidspaar waarschijnlijk enig vermoeden van het kortstondige geluk dat hun beschoren is. Het lied,2 ondertekend met de lijfspreuk ‘Leer volmaeckt natuer’ en geschreven ter ere van het bruidspaar, had nog geklonken. Een lied, hoe wonderlijk, vol besef van de kortstondigheid van de Minne, waar tegenover de ‘deucht die eeuwigh staet’. Nog geen jaar later, op 16 juni van het jaar 1613, overleed Debora.3 Was zij zwanger geweest en in de kraam gestorven? Vermoedelijk heeft zij niet lang na de bruiloft, op 4 november, afscheid moeten nemen van haar moeder, Aeffge Cornelis4 en dat terwijl mogelijk haar vader Jan5 het jaar daarvoor, op 13 november 1611, ten grave was gedragen. In een korte tijd waren de familieleden elkaar dus opgevolgd. Was het misschien een epidemie die hen heeft geveld?

Hoe lang David Wachtendonck nodig had om deze klap te boven te komen is niet bekend, feit is wel dat tien jaar later zijn zoon Pieter6 in de Lutherse Kerk van Amsterdam ten doop gehouden wordt. David is dan getrouwd met Susanna van Kelst7 en onder de kerkgangers bevinden zich zijn broer Pieter8 en Grietje Cornelis de vrouw van Abraham Wachtendonck,9 wellicht een broer of een neef van Pieter en David. Misschien was Grietje een nichtje van Debora, wier moeders meisjesnaam eveneens Cornelis was. Dat zij getuige is bij de doop zegt dan wellicht iets van een latent gevoel van verbondenheid met Davids eerste vrouw Debora, de vrouw die hem zo vroeg verliet! David blijkt rond 1625, volgens een notariële akte,10 makelaar te zijn. Zijn broer Pieter11 heeft hetzelfde beroep en zoals gezegd, ook hij wordt weduwnaar en trouwt een tweede keer. Woonde Pieter bij aantekening van het huwelijk met Grietje Cornelis nog in de Warmoesstraat, in 1647 blijkt hij naar de Prinsengracht te zijn verhuisd. In dat jaar trouwt zijn dochter Maria12 met Pieter van Veen. Zij is een jonge bloem van achttien jaar. Haar halfbroer Cornelis Wachtendonck13 is al weer zo’n elf jaar getrouwd met Clara van Brussel en hij is evenals vader Pieter makelaar van beroep.

David is dan inmiddels overleden; hij werd op 3 april 1629 in de Nieuwe Kerk van Amsterdam begraven.14 Van de slechts zeventien jaren die hem restten na het huwelijk met Debora en haar overlijden is tot nu toe niet veel meer bekend dan hier boven vermeld. Wel is van de toen zo’n vijfentwintig jaar jonge bruidegom nog het een en ander tastbaars bewaard gebleven! Allereerst is er het bruiloftslied waarvan een gedrukt exemplaar zich bevindt in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag. Maar er is meer. Voor David Wachtendonck zich in Amsterdam vestigde, was hij namelijk drukker/uitgever in Haarlem.15 Daar gaf hij het Nootwendich vertoogh, der allen-suyverende springh-ader alle kinderen Gods van Van Gerwen uit. Maar meer stichtelijke literatuur, waaronder een Nieuw Testament, werd door Wachtendonck gedrukt/uitgegeven. De STCN gaf zeven titels weer, waarvan er zich zes bevinden in de UB van Amsterdam. De uitgaven zijn gedateerd tussen 1613 en 1615. Blijkens de omschrijvingen werkte David ook voor andere drukkers/uitgevers onder wie Vincent Casteleyn,16 die omstreeks deze tijd een drukkerswerkplaats aan de Kruisstraat had.

Als drukker/uitgever en wellicht zelf rederijker - het gemeentearchief van Haarlem kan daar wellicht duidelijkheid over verschaffen - heeft David misschien kennis gemaakt met Jan Jansz Starter. Maar hij kan hem ook hebben leren kennen via Cornelis Fransz, die het gedicht ter ere van zijn huwelijk met Debora drukte. Starter en Fransz werkten samen, voorzover nu bekend Fransz en Wachtendonck niet. Waarom liet David17 dit gedicht bij Cornelis Fransz in Amsterdam drukken en niet in Haarlem en waarom drukte hij het niet zelf? Wat was zijn relatie met de drukker/uitgever Cornelis Fransz, die tussen 1612 en 1632 in Amsterdam gevestigd was? En waarom is er vermoedelijk na 1615 van David Wachtendonck geen drukwerk meer verschenen? Er valt veel te gissen en dat maakt eigenlijk alles wat hier nu zwart op wit staat nogal dubieus, want de David die in Amsterdam als makelaar bekend staat, is dat wel dezelfde David die in 1613 nog als drukker te Haarlem gevestigd was? Van wie bijvoorbeeld was hij de zoon? Van Aernout Wachtendonck,18 de man die op 18 november van het jaar 1609 schipper Symon Symonss van Kopenhagen vanuit Amsterdam Franse en rinse wijn laat meenemen? Of was zijn vader niemand minder dan de magistrale Arendt van Wachtendonck,19 aan wie Coornhert in 1575 zijn in druk verschenen toneelstuk Abrahams Uytgangh opdroeg? Van deze Arendt is weinig meer bekend dan dat hij deelnam aan de Kleefse raad, maarschalk was en drost tot Cranenburg.20

Kwam David Wachtendonck oorspronkelijk uit het buitenland? Het zou kunnen want van Pieter Wachtendonck weten we dat hij van Goch21 kwam en dat hij in 1610 inmiddels acht jaar in Amsterdam woonde. Hij moet dus zo’n zestien jaar oud geweest zijn, toen hij naar Amsterdam verhuisde. Zijn moeder, Martje genaamd, assisteerde hem bij de aantekening van zijn huwelijk met Annetje Kornelis op 27 november 1610. Was zij voor die gelegenheid uit Duitsland overgekomen of woonde zij inmiddels ook in de koopmansstad? Haar naam klinkt Hollands; was zij misschien getrouwd met een zoon van Arendt en was David soms een kleinzoon van de drost? Het is nog zeer de vraag of David en Arendt aan elkaar gerelateerd zijn, maar gezien het feit dat Coornhert de ‘aanzienlijke’ Arendt van Wachtendonck kende en dat de schrijver een opdracht aan de man heeft gewijd, valt hier best over te speculeren. Uit het voornoemde feit mag je opmaken dat Arendt belangstelling voor de woordkunst had en David kan niet anders dan die belangstelling met hem gedeeld hebben, getuige het bruiloftsgedicht, maar ook het beroep van drukker/uitgever. Dat de maker van dit vers Jan Jansz Starter22 is, zegt wellicht zoveel te meer! Starter werd geboren in Engeland maar woonde, nadat hij met zijn ouders vandaar was gevlucht, in Amsterdam. In 1614, hij is dan zo’n twintig jaar oud, verhuist hij naar Leeuwarden, waar hij trouwt en zich vestigt als uitgever en boekverkoper en waar hij een rederijkerskamer opzet. Jan Jansz Starter en David Wachtendonck delen een belangstelling voor drukwerk en zijn zo’n beetje collega’s van elkaar. Daarmee lijkt ook de relatie tussen Arendt van Wachtendonck en David niet een greep uit de lucht; er is althans een literaire link.

Waar David Wachtendonck met Debora in het huwelijk trad weten we nog niet, en ook is niet bekend waar en hoeveel jaar later hij Susanna van Kelst huwde. Wie zij was, waar zij geboren werd en wie haar ouders waren, het is allemaal nog een vraag. Wel staat vast dat zij van Haarlem kwam en een jaar na het overlijden van David met Aart Clasen in het huwelijk trad. Dit gebeurde op het stadhuis in Amsterdam, getuige de aantekening van het huwelijk op 12 december 1630.23 Zoon Pieter uit het huwelijk met David was toen nog maar zeven jaar oud. Was hij enig kind? In de index van de Weeskamer komt zijn naam niet voor, toch zal zijn moeder voor hem een financiële regeling (met betrekking tot de erfenis bij het overlijden van zijn vader en haar nieuwe huwelijk) hebben moeten treffen. Op de akte ter aantekening van het huwelijk met Clasen staat in de marge een krabbeltje hierover, dit luidt als volgt: ‘Zy heeft den weescaemer voldaen volgende de acta daar van synde’, waaruit valt op te maken dat een en ander beschreven is.24 Wat er van de jonge Pieter geworden is, blijft nog even oningevuld. Hij had in elk geval een neef en een nichtje, Cornelis en Maria, kinderen van zijn oom Pieter Wachtendonck. Cornelis’ moeder Annetje was niet oud geworden, zij overleed voor haar neefje Pieter geboren werd. Tien jaar later werd Maria geboren, voorzover nu bekend het tweede kind van Pieter Wachtendonck, die inmiddels hertrouwd was en opnieuw met een Annetje!25 Zij kwam van Harderwijk en was de weduwe van Lubbert Gerrits Schuylenburgt.

Huwen en sterven kenmerkt het leven van de Wachtendoncks en waarschijnlijk meer algemeen het leven in de zeventiende eeuw. Voor velen was het leven maar kort. De hoofdrolspeler in dit onderzoekje werd vermoedelijk niet ouder dan tweeënveertig. In een bepaalde periode van zijn leven heeft hij in korte tijd zeven titels,26 waarvan één herdruk,27 uitgegeven. Dit alles gebeurde nadat hij in 1613 weduwnaar werd. Na 1615 is er geen drukwerk bekend en in 1625 duikt zijn naam op in een notariële akte van notaris Nicolaes Gerritz Rooleeu. Ook blijkt hij nu in Amsterdam te wonen en is hij opnieuw getrouwd, maar in 1629 in de Nieuwe Kerk begraven. Vrouw en kind blijven achter. In het begraafboek staat een adres vermeld, de Regulierspoort. Woonde David daar kort voor zijn dood? Zijn vrouw Susanna blijkt later aan de Oude Ossemarkt28 te wonen en later is dan in 1630 wanneer zij voornemens is met Aart Clasen in het huwelijk te treden. Er is na dit eerste onderzoekje nog maar weinig over David Wachtendonck en zijn familie- en zakenrelaties bekend. Toch loopt er een jongeman door de straten van Haarlem, steunt en kreunt in diens pand de pers en verschijnen er uitgaven met zijn naam als drukker! David Wachtendonck is al meer dan zomaar ‘een naam’! Hoe nu verder?

Allereerst kan worden onderzocht waarom David vanaf 1615 geen drukwerk meer heeft verzorgd en waarom wel tussen 1613 en 1615.29 Ook is het de vraag hoe zijn betrekkingen met Cornelis Fransz en Jan Jansz Starter geweest zullen zijn. Alle drie de heren, misschien ongeveer even oud(?), hadden in een zelfde tijd te maken met drukwerk. Het is opmerkelijk dat van zowel Cornelis Fransz als David Wachtendonck na een bepaalde tijd, respectievelijk 161730 en 1615, geen drukwerk meer verschijnt. Verder onderzoek moet uitwijzen wat hiervan de reden kan zijn! Het is niet gezegd dat David pas in Amsterdam het beroep van makelaar uitoefent, misschien zijn er in Haarlem eveneens notariële akten waarin zijn naam voorkomt. Voor wat betreft Davids bezigheden als drukker/uitgever te Haarlem valt uit te zoeken waar hij gevestigd was en wat zijn betrekkingen waren met de rederijkerskamer De Wijngaertrancken, de drukkers Vincent Casteleyn, Corn. Roeloffsz en Pieter Arentz. Maar ook hoe zijn contact met Starter was en of hij ook relaties onderhield met Cornelis Fransz. Voorts waarom hij naar Amsterdam verhuisde en wanneer? Hij blijkt met Debora noch met Susanna in Haarlem te zijn getrouwd. Terwijl Debora daar wel in het begraafboek genoteerd staat en van Susanna bekend is dat zij van Haarlem kwam. Waar hebben de ceremonies dàn plaats gevonden? Niet in Amsterdam, want ook daar wordt niets over een huwelijk vermeld. Ook kan worden onderzocht of de keuze van zijn drukwerk, stichtelijke literatuur, ook iets over hem zelf zegt. Was David Wachtendonck een ‘man van God’ ? Verder zou een bezoek aan een archief in Kleef(?) of het Roergebied (Xanten, Cranenburg(?)) of waar dan ook in Duitsland, duidelijkheid kunnen geven over de afkomst van de drukker/uitgever… Of hij nu wel of niet een afstammeling is van het ‘beroemde geslacht Wachtendonck’31 waarover De Navorscher bericht!

 

Noten

[1] Eerste regel van vijfde (prince)strofe van het slotlied in het gelegenheidsdrukwerk t.b.v het huwelijk van David Wachtendonck en Debora Nanning op 29 Juli 1612. Gedrukt door Cornelis Fransz in de Pieter Jacobssteeg te Amsterdam, zie noot 2.

[2] KB  Den Haag 853 A 119

[3] GA Haarlem DTB 1263/254

[4] Als voren DTB 1263/241

[5] Als voren DTB 1262/224

[6] GA Amsterdam DTB 138/351

[7] Als voren DTB 671/280

[8] Als voren DTB 666/257

[9] Als voren DTB 668/290

[10] Als voren Notarieel Archief 764 bl. 21-24.

[11] Als voren  Not. Arch. 768 B, bl. 22 [ben ik niet zeker van]

[12] Als voren DTB 679/105

[13] GA Amsterdam DTB 448/174

[14] Als voren DTB 1054/46

[15] Zijn naam wordt vermeld in het drukkersregister Ceneton lijst 25….

[16] Koppenol en Verhoeven, p. 276: www.dbnl.org/tekst/kopp002/krak01/ 

[17] Wie ‘regelde’ zo’n gedicht eigenlijk, de bruidegom of de familie of kwam een dergelijk initiatief van vrienden?

[18] GA Amsterdam Not. Arch. 331/14v--15

[19] Fleurkens, Anneke C.G. Stichtelijke lust. Verloren: Hilversum, 1994, zie pag. 222.

[20] Google reageert enkel op de naam Hermann von Wachtendonck, ook drost in ongeveer dezelfde tijd…

[21] Zie voetnoot 7. Goch ligt vlak over de grens in Duitsland iets onder Kleef ter hoogte van ’s Hertogenbosch.

[22] Hij ondertekende zijn werk met de spreuk ‘Leer volmaeckt natuer’, ook het bruiloftsgedicht werd aldus gesigneerd. 

[23] Zie noot 5.

[24] In de kaartenbak van de notariële akten onder Wachtendonck vond ik ook een dergelijke beschikking niet. Terwijl er wel een notitie was van Abraham Wachtendonck die voogd werd van de onmondige kinderen Van Heyst.

[25] GA Amsterdam DTB 668/287.

[26] Misschien is deze formulering niet juist?!

[27] Dat Nieuwe Testament ons Heeren Jesu Christi…Naer ‘toude ex. van Nicolaes Biestkens 1614 en 1615.

[28] Als noot 6 DTB 671/280

[29] Ander drukwerk kan verloren gegaan zijn?!

[30] Van Cornelis Fransz verschijnt (wellicht) ook nog drukwerk in 1632.

[31] Zie De Navorscher 1873, p.494/501 en 1874, p. 508.

 

 

Archivalia

Gemeentearchief Amsterdam: wat tussen rechte haken is geplaatst,verwijst naar de stamreeks.

 

Klapper begraafboek DTB (1054/46) [II.1]

Begraven Wachtendonck David 3 april 1629 N.K

Adres? Regulierspoort

 

Klapper doopboek DTB (138/351) [ III.1]

Vader Davidt Wachtendonck

Zoon Pieter 18 april 1623 Lutherse kerk

Getuigen Pieter Wachtendonck en Grietje Cornelis.

 

Trouwboek Pui (671/280) [[II.1]

den 12 December 1630

Compareerden alsvooren Aart Claass. van Woerden weduwnaar van Aeltje van Wieren wonende te woerden ende Susanna van Kelst van Haerlem weduwe van David Wachtendonck wonende op de oude ossemarkt

[Met in de marge een aantekening voor de Weeskamer: *Sey*de weescaemer te kennen Zij heeft den weescaemer voldaen volgende de acta daer van synde (niet helemaal correct overgenomen)]

 

Trouwboek Pui (666/257) [II.2]

Den 12 December 1610

Alsvoren Pieter Wachtendonck van goch. out 24 jaren wonende 8 ans inde Nieuwbrugsteege geass. met Martje Wachtendonck sijn moeder ten eere, ende Annetje Kornelis *…* oudt 20 jaren wonende op de Nieuwendijce geass. met Griet Hermans haer moeder aen andere sijde.

Pieter Wachtendonck Annetje Kornelis

 

Trouwboek Pui (668/287) [II.2]

Compareerde voorsijde Mathijs ende Corn. Schelling *ende* Pieter Wachtendonck weduwnaar van Annetje Cornelis, wonende inde Warmoesstraat, van goch. ende Annetje Jans Schonenberg weduwe van Lubbert Gerrits Schuylenburgt. wonende tot harderwijck. wonende tot harderwijck.

 

Begraafboek (1053/181) [II.2]

Annetje Cornelis inde Warmoestraat *van de* *nieuwe*brugsteeg begraven den 11 october 8,=

 

Trouwboek Pui (679/105) [III.2]

Compareerden alsvorens Pieter van Veen van Amsterdam out 23 jaren geen ouders hebben. wonende opde *Laurier of Looiergracht *………………………….* ende Maria Wachtendonck van Amsterdam, oud 18 jaar geass. met vader Pieter Wachtendonck, wonende opde Prinsengracht.

Pieter van Veen Maria Wachtendonck

 

Trouwboek Kerk (448/174) [III.1]

Den 19 maert 1638

Compareerden alsvooren Cornelis Wachtendonck van A., maeckelaer wonende in de Staelstraat, geass. met Pieter Wachtendonck zijn vaeder. Out *25 /26* jaer ende Clara van Brussel van A. out 19 jaer, geass. met Anna van Lemers haer moeder wonende in de Bethanienstraat.

Cornelis Wachtendonck Clara van Brussel

 

Begraafboek (1055/41v o) [III.2]

15 december 1647 Maria Wachtendonck inde Huydenstraat N.K 8,=

 

Begraafboek (1055/51v o) [III.1]

15 februari 1649 Cornelis Wachtendonck in de Huydenstraat 8,=

 

Trouwboek Pui (668/290) [II.3]

Den 16 November 1619

Abraham Wachtendonck alsvooren Abraham Wachtendonck van haerlem oud *25/28* jaren, geass. met Margritje Wachtendonck en *…* wonende inde Warmoesstraat, *…* Grietje Cornelis, oud *25/28* jaren, gheen ouders hebbende geass. met Lisbetje *… * haere moeye wonende op de nieuwe zijdsachterburgwal.

Abraham Wachtendonck Grietje Cornelis

 

Trouwboek Pui (677/57) [II.3]

den 14 november 1642

Compareerden als vooren Abraham Wachtendonck *…* wonende op de Prinsengracht en Lijsbet Baltens van A., oud 36 jaar gheen ouders hebbende, wonende inde berenstraet

 

Uit de klapper genoteerd maar niet op fiche bekeken, de voorgeschiedenis van Lijbet Balten:

405/100 10 dec. 1588 kerk

Lijsbet Balten bruid van Marten Claesz.

 

411/17 30 aug.1603 kerk

Lijsbeth Baltens weduwe van Marten Claesz trouwt Hans Martenssz. weduwnaar van Stijntje Huijbrechts.

 

nog niet op fiche bekeken Wachtendoncks:

Klapper trouwboek DTB 680/201

Bruidegom Jan Jacobss Wachtendonck, eerder echtgenoot van Yfje Harmans

Bruid Aaltje Teunis, eerder echtgenote van Jan Meyndersz. Pui 12 febr. 1650.

 

Klapper trouwboek DTB 674/219

Bruidegom Jan Geurtssen Wachtendonck zie Geurtss Jan. Pui 1 mei 1637.

 

Klapper trouwboek DTB 463/389

Bruidegom Francois van Wachtendonck, bruid Anna Bessels. Kerk 24 aug. 1646.

 

Klapper trouwboek DTB 432/615

Dirk van Wachtendonck, Bockens(?) Kerk 25 maart 1628.

 

Klapper trouwboek DTB 406/396

Barbara van Wachtendonck, eerdere vrouw van Jan vande Velde.

 

Klapper begraafboek (betreft het overlijden van Annetje Kornelis)

DTB 1053/181 N.K 11 oct. 1613

1053/228 N.K 13 mrt. 1616

1145/107 K.K.H 27 juli 1616

 

Klapper doopboek n.a.v Annetje Kornelis

DTB (2/67) 4 oct 1590 kind Anne Cornelis, vader Cornelis Claessen, moeder Lysbet Jans, getuige *Grietke*Gipkens*

[Maar dit kan niet Anne Kornelis, de latere vrouw van Pieter W. zijn, haar moeder was Grietje Hermans. Klapper doopboeken bekeken op het kind Cornelis, Anne geboren rond 1590, echter daartussen geen moeder gevonden die Grietje Hermans heet.]

 

Overige overleden Wachtendoncks genoteerd op naam, datum en nummer en kerk (niet op fiche bekeken):

Guddert van Wachtendonck (kind van) , 25 mrt 1636 (1100A/13) N.K.

Johannes, Pietersz Wachtendonck 13 febr. 1636 (1054/94 vo) N.K.

Cornelis Wachtendonck 15 febr. 1647 (1055/51vo).

Maria Wachtendonck 15 dec. 1647 (1055/41vo) N.K.

Pyetter Wachtendonck (kind van) 27 mei 1621 (1044/67vo).

Pieter Wachtendonck (kind van) 7 juli 1635 (1054/89) N.K.

Piter Wachtendonck (kind van) 7 juni 1631 (1100A/24) W.K.

Pieter Wachtendonck (kind van) 23 nov 1638 (1054/120) N.K.

 

Notarieel Archief van Amsterdam: [gegevens overgenomen van de samenvatting in kaartenbakje (dit zelf weer samengevat) van de archiefstukken op film.]

 

Notarieel Archief 764, bl. 21-14

Nots. Nicolaes Gerrita Rooleeu

1625-06-23

Verslag van een verklaring van David Wachtendonck, makelaar en Antonio Looff, handelaar in tabak, beide wonend in Amsterdam, over de verkoop van een ondeugdelijke partij tabak aan Jan van Heyst koopman te Amsterdam door Jeronimo Reodrigues Mendes, Portugees koopman.

 

Not. Arch. 768 B, bl.22

Nots. Jan Verheij

1630-04-18

Wisselprotest

Waarin de Pieter Wachtendonck, makelaar te Amsterdam, een verklaring aflegt op 27-4-1630.

 

Not. Arch. 331/14v—15

Nots. Joh. Hajonis Vallingius

1609 18 nov

Vrachtbrief(?) waarin o.a genoemd wordt dat de schipper van Amsterdam voor Aernout Wachtendonck 10 à 20 pijpen Franse wijn en 10 stukken rinse wijn mag meenemen bestemd voor Kopenhagen of Straelsondt, waarbij het profijt voor de schipper is.

 

Attestatie 1636-04-07 drie insinuaties aan Abraham Wachtendonck

 

Not. Arch. 674/211v

Nots. J. Warnaertsz

20 mei 1637: Over afspraken met betrekking tot betaling van tulpen.

 

Not. Arch. 919 bl. 190v. [of 196v.]

Nots. Barent. J. Verbeeck

10 juni 1637: Waarin Abraham Wachtendonck kousenverkoper wordt genoemd.

 

Not. Arch. 1105/38

Nots. J van de Ven

14 juli 1653: verzoek om betaling van Pieter van Hoorn aan Abraham Wachtendonck ( het gaat hier om salpeter).

 

Not. Arch. 1105/256-258

Notaris J. vande Ven

20 september 1653: testament van Pieter van Hoorn en Sara Bessels, waarin beschreven staat dat haar zuster Anna Wachtendonck een mof krijgt. Verder worden nog genoemd drie zusjes Constantia, Lijsbet en Maria Bessels.

[Anna (Wachtendonck)-Bessels was getrouwd met Francois van Wachtendonck, zie hiervoor DTB 463/389]

 

Not. Arch. 1651/76

Notaris J. van de Hoeven

1 maart 1656: Waarin Abraham Wachtendonck samen met David van Heijst als voogd genoemd wordt over de onmondige kinderen nagelaten door Joan van Heijst en Anna de Maleth.

 

Not. Arch. 1651/248

Notaris van de Hoeven

17 maart 1657: aantekening van huwelijkse voorwaarden Johannes Gravia en Anna van Heyst, van wie Abraham de voogd is.

[andere namen die genoemd worden zijn Arnout Ram en Christina van Heijst zijn echtgenote, zwager Michiel van Heijst en Lourens van Weijlant]

 

Zoekactie:

Op 8 januari nog gezocht naar een link tussen de namen Annetje Cornelis en drukker Cornelis Fransz., maar iets te gehaast en te lukraak! Ik keek in de klapper bij de doopboeken op Cornelis en vond daar vele Annetjes, waarvan ik de fichenummering noteerde. Toen heb ik geloof ik al bladerend ook de naam Jan, kind van Franss Cornelis en Giert Jans gevonden, gedoopt op 12 dec. 1575 (1/120). Ik kon de namen van de getuigen niet ontcijferen en heb het toen zo gelaten.

 

Stamreeks

Stamreeks Wachtendonck:

I … Wachtendonck ?

X

Martje…..?

        II.1 David Wachtendonck (1587?-Amsterdam 1629)

        X 1(29 juli 1612)

        Debora Nanning ( …-Haarlem 1613)

        X 2 (..?)

        Susanna van Kelst ( )

III. 1 Pieter Wachtendonck (1623-…)

        II.2 Pieter Wachtendonck

        X 1(1610)

        Annetje Kornelis (1590- 1613)

III.1 Cornelis (1612-1649?)

X (1638)

Clara van Brussel (1619-…)

        X 1 (1619)

        Annetje Jans Schonenberg (1606?-…)

                          III. 2 Maria Wachtendonck (1629-15 dec.1647)

                         X (10 juli 1647)

                         Pieter van Veen (1624 -…)

        II.3 Abraham Wachtendonck (1602?-…)

        X 1 (1619)

        Grietje Cornelis (…-voor 1642)

        X 2 (1642)

        Lijsbet Baltens (1606-…)

 

Stamreeks Nanning

Archief Haarlem

naar aanleiding van familie Nanning

Begraafboek (1262/224) Jan Nanning (van deze spelling ben ik niet zeker)

(1263/241) Aeffge Cornelis

(1263/254) Debora Nanning

 

I.1 Jan Nanning (…- 1611)

X

Aeffge Cornelis (…- 1612)

        II.1Debora Nanning (…- 1613)

        X (1612)

        David Wachtendonck ( 1587-1629)